Colourings

Colourings

torek, 25. december 2012

Drugačen prostor in čas


Smo nekje na poti od Cusca proti džungli. Pravzaprav pri stranskih vratih za dostop na Machu Picchu. SANTA TERESA. Kraj s štiristo prebivalci na nadmorski višini 1900 metrov, dobesedno stlačen med hribe. V letu 1998 so ga popolnoma uničile poplave. Tako je tam dandanes večina hišk montažnih, postavljenih iz naslova nujne pomoči, s pločevinastimi strehami, ki so jih stanovalci obtežili s kamenjem.
 

Tisto poletje, pravzaprav perujsko zimo, sem v svoj dnevnik zapisala takole:

»Hodili smo sedem ur po džungli in videli veliko novih stvari: nasade koke in kave, drevesa z znanim in neznanim tropskim sadjem, lokalne prebivalce … celo lastnika kokinega nasada, ostarelega možakarja s polnimi usti kokinih listov, ki jih je žvečil, kot to tam počnejo vsi. Že stoletja.

Hodili smo po Inka trail in bilo je kar naporno. Zvečer smo prispeli do znamenitih »hot springsov«, naravnih termalnih bazenčkov, kjer smo se kopali. Še največji podvig je bil priti iz vode, se obrisati in obleči, ne da bi te pri tem prestregla in opikala množica komarjev, ki jih v teh krajih ne manjka. Santa Teresa pa … tak poseben, totalno nerazvit in prav zato hudo privlačen kraj. In naš »hospedaje« (prenočišče)? Imeli smo skromno sobico, ki je sicer imela okno z zaveso, ko pa smo jo odgrnili, je bila tam odprtina brez stekel, kakih deset centimetrov stran pa že surov zid sosednje zgradbe. Pa nič zato, prav take stvari nas znajo najbolj nasmejati na naših poteh.«     

 
Uf, kako v tem neumnem času in prostoru pogrešam sproščenost, igrivost in energijo tistih trenutkov! 

 

Peru, junij 2008
 
 
lastnik kokinega nasada


nasad koke


kava






slavno okno


 

Ni komentarjev:

Objavite komentar