Colourings

Colourings

nedelja, 23. september 2012

Roža velikanka


Pravzaprav se nikoli nisem ukvarjala z vprašanjem, katera je največja roža na našem planetu. Tudi brez takšnih znanj človek brez problema tlači zemljo, ne da bi bil za karkoli prikrajšan.

 
No, pa je naneslo, da smo bili na Sumatri prav v času, ko je bilo mogoče z vodičem in dobro uro vztrajne hoje visoko v hrib, v naravnem rezervatu nekje v okolici Bukittinggija, priti do mesta, kjer rastejo Rafflesie, največje rože na svetu.   

Pot mimo redkih vasic je bila slikovita, zaradi visoke vlage, vendarle smo bili v deževnem pragozdu, pa hudo naporna. Oblačila smo imeli premočena, kot bi hodili po nalivu; pa z neba ni padla niti kapljica dežja! Ampak je bilo vredno, saj je vodič uspel najti cvetoč primerek te parazitske rastline, ki sicer cveti med avgustom in novembrom. Zanimivo, da je Rafflesia en sam ogromen cvet in nima niti stebla, niti listov, niti pravih korenin. Največji primerki imajo meter premera ter tehtajo 10 kilogramov. In tisti vonj … smrdljiv, kot bi gnilo meso.
 
No, zdaj veste nekaj, o čemer do zdajle najverjetneje niste niti razmišljali. Morda vam celo kdaj pride prav. In še to: primerke teh gigantskih rož je mogoče občudovati zgolj v redkih predelih SV Azije in sploh nikjer drugje na našem planetu.  

 
Sumatra, julij 2009

 
 




 
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar