Colourings

Colourings

sobota, 1. september 2012

V vrtincu mitov in ritualov


Vasica San Juan Chamula se nahaja v najbolj kontroverzni mehiški pokrajini Chiapas.

Skrivnosten kraj, kjer živijo Chamuli, Indijanci, ki bojda ne spoštujejo mehiških pravil, ampak imajo še v XXI. stoletju svoje zakone.
Kraj, kjer se miti prepletajo z realnostjo in nikoli ne veš, na kateri strani si ... 

V San Juan Chamuli imajo še vedno vaško ječo, kamor zaprejo tiste, ki prekršijo pravila; če pa se ne poboljšajo, jih določijo za policiste in morajo opravljati javno službo s črno palico na hrbtu.
Skrivnostno je tudi pokopališče, na katerem živi srečujejo mrtve in jim postavljajo tri barve križev - bele za tiste, ki so umrli mladi, črne za tiste, ki so umrli stari in modre za tiste ostale ...
 
Največja posebnost pa je njihova cerkev, saj se v njej mešajo evangelistični običaji s poganskimi. Za 20 pesov lahko vstopiš vanjo in opazuješ Chamule pri ritualih. Videti je mogoče marsikaj - tudi to, kako kuram v znak žrtvovanja prerežejo vrat. Da številnih sveč, posutih borovih vejic in posebnega vonja, ki se širi po cerkvi, niti ne omenjam.

In ko tako opazuješ dogajanje na glavnem trgu, od nikoder prijezdijo Chamuli na konjih. V trenutku se počutiš kot statist v visokoproračunskem filmu. Sliši se streljanje, topot konjskih kopit,  in še preden se dobro zaveš, jezdeci, odeti v kožuhe, izginejo še hitreje, kot so se pojavili ...
  
Da je stvar še toliko bolj skrivnostna in privlačna, je rituale v tej vasici strogo prepovedano fotografirati, prav tako pa je priporočljivo, da si taktičen in primerno zadržan tudi drugod po vasi, sicer Chamuli kaj hitro vzamejo zakon v svoje roke in ti, ne da bi trenili, po potrebi razbijejo tudi fotoaparat.
 
 
Kakorkoli že, še en fascinanten kraj na Zemlji, ki se me je dotaknil in mi močno razburkal domišljijo in čustva ...
 
 
 
Mehika, junij 2010
 
 
 
 
 
 


 




 
 
 


Ni komentarjev:

Objavite komentar